Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2009

51 dní

Včera som asi prvýkrát v živote pocítil ako mi chýba moja rodina a priatelia. Okrem niekoľkých ciest domov na pár dní, som vo Viedni mesiac a 21 dní. Doteraz som bol najdlhšie z domu asi mesiac a tak som fakt nevedel čo sa tým myslí, keď je niekto dlho preč a začnú mu chýbať osoby alebo veci. Tak moja doba, keď sa začnú objavovať prvé myšlienky na domov, je mesiac a 20 dní. Ešte, že je tu Eliza a Isabel , ktoré mi spríjemňujú tieto dni :-).

ELIZA

Dnes večer som sa dozvedel o programe ELIZA , ktorý napísal v rokoch 1964 až 1966 informatik Joseph Weizenbaum. Je to primitívny program simulácie odpovedí psychoterapeuta na rôzne otázky. Vyskúšal som pôvodnú verziu, ktorá bola preložená do javy a dá sa použiť online na tejto stránke: http://www.chayden.net/eliza/Eliza.html . Najprv som skúsil normálny bežný rozhovor, ale dostával som dosť primítívne odpovede. Bolo vidno, že reaguje viac ako psychoterapeut než normálny človek. Tak som začal písať o myšlienkach, ktoré sa mi preháňajú hlavou už niekoľko dní a v tom bola Eliza celkom dobrá. Viacmenej išlo o písanie pre seba, podobne ako keď je človek u psychológa a hovorí len on, psychológ občas položí dôležitú otázku a prikývne hlavou. V tomto ohľade je to celkom zaujímavá alternatíva na dlhé večery plné objavovania vlastnej duše alebo čohokoľvek iného. A netreba k tomu ľudí, alkohol, ani iné drogy. Stačí len počítač, prípadne internet. No aj tak dávam prednosť ľuďom.

Ako som si hodinky opravil

Presnejšie ako som opravil remienok na hodinkách. Pár týždňov dozadu som vystupoval z električky a hodinky sa mi zachytili o držadlo na dverách. Vyše mesiaca som bol bez hodiniek, stále som vyťahoval mobil z ruksaku. Našťastie tieto časy sú preč. Najprv som šiel do značkového obchodu CASIO na Vajnorskej 47 v Bratislave, či to vedia opraviť. Predavač mi povedal, že opraviť sa to dá len tak, že sa vymení kryt hodiniek a nie je isté či sa kryt na môj starý typ dá zohnať. Poradil mi, že si to môžem skúsiť opraviť aj sám. Pre dobré služby v predajni som zverejnil jej adresu. Potreboval som len jeden špendlík, zapaľovač a nejaký držiak, kliešte. Nahrial som špičku špendlíka, aby sa dostal cez kryt a spravil tak malý otvor. To som spravil na každej strane. Potom som cez oba otvory prestrčil špendlík. Vyskúšal som to potom aj s remienkom. Koniec špičky špendlíku prečnieval cez kryt a nechcel som sa náhodne na ňom poškriabať, tak som si vymyslel, že tam kvapnem trocha cínu. Pri mojej nešikovnos