Nie že by som bol veľký milovník kávy, ale mám ju rád. Resp. stále sa ju učím piť spôsobom, aby som nebol na nej závislý a aby káva mi chutila ako nápoj. Našťastie viem, že je to možné.
V byte máme stroj Braun na prekvapkávanú kávu cez papierový filter a po pár mesiacoch používania som zistil, že mi tá káva z neho vôbec nechutí. Vyriešil som to pridaním mlieka (laktosefrei) alebo umelým sladidlom. Doma na Slovensku máme jednoduchú malú espresso mašinku a pri troche neskromnosti poviem, že s ňou viem spraviť celkom dobrú kávu na nedeľné poobedie.
Dobré espresso je ale dosť drahá záležitosť a preto som občas nejak pretrpel tú šálku kávy, ktorú som preplnil umelými sladidlami. Minulý týždeň som si povedal, že umelých sladidiel mám dosť. Nerobia dobrotu môjmu tráviacemu traktu. A hneď nato mi došlo, že budem musieť vyriešiť prípravu kávy tak, aby mi chutila bez prísad.
Narazil som na dobrý blog Viktora Klima (aj a hlavne o káve). A narazil som naňho tak, že som zadal do Google výraz - koťogó. Moja teta mi občas robila kávu v tomto prehistorickom prístroji - a nazývala ho týmto maďarským názvom. Nechutila najhoršie a páčilo sa mi ako tento stroj funguje. I spomenul som si vtedy naň.
Chcel som originálny Moka Express od firmy Bialetti, ktorá ako prvá začala s jeho výrobou veľa rokov dozadu. Kúpil som ho vo Viedni v obchode Cuisinarum za 25,80 € - na 3 šálky (menšia konvica sa mi zdala príliš malá). Keď som robil kávu na ňom prvý krát, dal som tam kávy čo sa tam zmestilo a dostal som objem asi na jednu malú šálku (čomu aj zodpovedá veľkosť spodnej nádoby na vodu). Ale brutálne silnú. Mal som pocit, že účinkovala asi 12 hodín.
Používam Moka express sám a teraz doň dávam menej kávy a kávu potom riedim vodou - dostanem tak 2,5 dcl kávy - akurát na moju šálku. Ešte stále experimentujem. Používam pomletú kávu Jacobs Espresso Auslese, ktorá je určená do Moka Express (espresso kanvice). Chuť kávy je skvelá, nepridávam do nej nič a veľmi mi chutí ako nápoj. Možno viac ako naše domáce espresso.
Comments
Post a Comment