Skip to main content

Ze života traktoristu

Pátek

Traktorista Fero išel združstva domo. Nevedzel a nevidzel, jak ho to tahalo šregem do šenku.
"Lojzka, nalej, boha-ci, jaký sem smadný," zachrapčal Fero.
"Na sekeru ci nedám, any čo bys mal padesát korun. Ic domo."
"Any ty mi nedáš, Frno?"
Frno, který sedzel vedla neho, bol cicho.
"Frno. Frno daj mi deci!" zahučal Fero.
"Čos nedošel Frno, včera sem musel byt kostelnýkem já, ja to robit už nebudem, serem na to!"
"Tak ca kopnem do rici, ešče raz tak zaziapneš!" z druhého konca sa ozval Augustín, kerého nekedy volali aj Brmbolec. Medzitým Lojzka chnápala posratého ožrana, kerý sa durch pomočil. Tu sa Fero nahel k cudzému pivu. Scel sa z teho vyzut, ale Gusto už vstával ze stoličky. V šenku zavládlo cicho a napecí sa dalo krájat. Gusto s kríglem v ruke zastal pred Ferem a takto nanho čudným pohladem kukel.
"V rodzine si rob porádky, ne v šenku. S tvoju tlstú, bych si to nescel vymenyt."
Gusto šlahel krígel o stól, gdze sedzeli Julo, Marián - Frnov brat a Jolana, kerá bola nemá. Jolana sa lekla jak hovado a začala nezrozumitelne vrískat. Julo, chlap jak hora, statný vrátnyk z družstva, Ferov prítel z dzectva, socil do Gusta. Ten odlecel jak hnylá hruška rovno do pána farára, kerý očul strašný humbuk a šel mírnyt hrích, lebo faru mal kúsek od šenku. Gusto s farárem boli na zemi. Frno medzitým odešel vychnápet ženu z dzeckáma. Lojzka sa len tupo kukala a ucírala dlážku po posraném ožranovy, kerého vyhodzila ven.
"Zlez zo mňa, ty huncút opitý," brányli sa pán farár a snažili sa dostat zpod ožraného Gusta.
"Já vám dám huncútú ožraných, ty svatuškár dosraný, domna sa ty nestarajte, račik si chocte do kostela móresom učit."
"Pán farár šak sa len ty nehnevajte," ospravedlnuvala sa šenkárka Lojzka, kerá doucírala dlážku a z handry kerú držala v ruke, jej stekala hnedá ščanka. Tu sa Gusto za zatatú pascu rúcil rovno na Jula, že mu rozbije hubu. Julo to vycýtyl, uhel sa a hodzil sa o stól, kerý sa rozbil na štyri časci. Marián, kerý sedzel u stolu, to schytal a s rozbitú krvavú papulu sa zdvíhal ze zeme. Jolana schycyla Gusta za vlasy a začala mu ich šklbat jak jatelinu. Marián s Julem, kerý teho už mali dost, chycyli Gusta a pascami ho chnápali kadze sa trafili. Gusto už kvičal jak zarezaná svina a ked ho posledný krát kopli, vydýchel aj posledný krát.
Julo sa obrácil na Fera, kerý bol šeckému na vine, no teho už nebolo. Marián s Julem si dali po deci, na šecko zabudli a o patnást minút už chrápali za stolem. Nemá Jolana sedzela pri Gustovi, revala a vrískala se slzami v očách. Z Gusta se valila krev a objavili sa prvé modriny. Lojzka sa chystala znovu upratuvat. Ale v tem sa to stalo. Ze záchodu vyšel pomočený Fero. Jak si tak kráčal šregem medzi stoláma z mútnym pohladem, zakopel o Gustovu hlavu. Spadel, do krvi si rozbil hubu a odkusel si z jazyka. Gusta myklo jak hovado a Jolana sa na to strašne posrala. Gusto v kŕči kopol Jolanu do tváre a s krevu v papuli sa začala dusit. Ked Gusto vidzel jak pred ným na hube leží Fero, hned mu vzkypela žlč.
"Ty hovado, bodajs bys zdochel!"
Fero sa nestačil any spamatat a už vidzel zepatú past, jak mu míri rovno do oka. Teraz sa Fero neuhel a bolo. Gusto by ho ešče dobre vychnápal, ale ked vydzel nemú Jolanu, išel jej hned pomoct. Netrvalo dlho a došel starosta ze ženu ze schódze ožraný jak svina. Ked vidzel čo sa robím vylepil žene a objednal dve súpravy, žene aj sebe. Kým im Lojzka nalívala borovičku a pivo, ziapala na Jula s Mariánem, že nech idú domo. Tí sa any nepohli. Místo teho Rudo, kerý to šecko pozoruval z dálky, dopil deváte pivo, zaplacil a cez cestu domo spadel do jarku a tam sa strašne doblval. Nato už Julo, Marián, Gusto, kerý sa pomerili spolu ze starostem a jeho ženu, začali spívat. Jeho žena Magda, kerú prezýval Pecen, spívala najfalošnejší, ajked spíva v kostelném zbore. Fero sa pozbíral a začal spívat po svojem, ale nygdo si ho nevšímal. Ked mu any starosta nescel kúpit pivo, rozhodel sa, že odejde. Ked odchádzal, mocne a tupo zvolal:
"Bože mój, bože mój, prečo si ma opuscil!"
V tem sa mu podlomili kolená a spadel na rit. To už zvonylo andel pána posledný raz. Bolo treba nájst cestu domo. Postavil se na nohy a jak tak pomalým krokem šel po ulice, stretel Frna, kerý sa vracal do šenku, pospívat ze starostem a jeho ženu Magdušu. Jak tak išel pomalým krokem jaksik ho to tahalo g jarku, do kterého aj tak spadel. Z nyčeho nyšt sa Fero zobudzil na hrozné chrápáný a strašný, zatuchlý smrat. To bolo aj na Fera celkem mnoho. Jaksik sa tak nejako vyškrábal z teho jarku a kuká jak blázen na vlastný dom. V kuchyny sa ešče svícilo. Ze zmýšanýma pocitáma vkročil do domu. To už chudáčisko any ženu volat nemosel a už pri nem stála jak svina pred hrantem. Fero nescel robit hrích, tak jej vynadal do svinských slepek. Luda, jeho žena, už od nervóf scískala valček v jej tlstej paprči a čumela nanho jak bujak na jalovicu.
"Ic mi do rici, ty svina sprostá!"
"Ty hovado ožralé, doma ca any neny, rolu nepooreš, zajačky ci pokapali, krávku nepodojíš a any na mna pekne nekukneš!" vrýskala Luda bezpríčetne
"Ic mi z očí!" zhukel Fero, len tak do luftu, odsocil Ludu a išel rovno do postele.
"Ale ic do prdele ..." a líhal si na postel.
"Čo je mnoho to je moc!" Luda pleščila valček do kredenca a takto zaziapla na Fera ležácého na posteli.
"Ja už z tebu nemóžem žit, scela sem ci to povedzet už dávno, ale nygdy si nebol doma trýzvy." zakvíkala Luda. Fero na nu z vysoka sral. Luda pokračuvala.
"Už tri týdne chodzím za Gustem, aj pán farár to už vedzá aj sem sa z teho vyspovedzela." krochtá Luda dál.
"Očúvaš ma Fero?" a ščuchla Fera do rebra. Ferem to hodzilo jak žito mech a strašne friško vyskočil na rovné nohy. Pred očáma vidzel Ludu s Gustem. V hlave mal zmatek, tak sa hned rozhodel. Zepal past jak Gusto v šenku, naprahel sa jak za mladzi a nechal past lecet rovno na Ludzinu papulu. Ludu to pleščilo do kasne, gdze nyšt nemali. Fero už z čistú hlavu, zase spal spolu s Ludmilu, kerá se už bála otvorit na Fera hubu.

Sobota

Slnko svícilo jak dzivé, vtáčky spívali a Fero spal. Luda už dávno sadzila mrkvu na role za dzedzinu, ked došel starosta ze ženu Magdušu k Ferovi až k posteli.
"Stávaj Fero, sobota je, treba mi žumpu vytáhnut!" spuscil starosta z nyčeho nyšt.
"Vrll ... drž hubu Luda, ... mrrlll .. ll .. "
"Fero, boha-ci, to sem já, starosta ze ženu," pleščil starosta Ferovi.
"Čo odemna sceš?!" zhukel prekvapený Fero.
"Ešče včera v šenku si mi slúbil žumpu vytáhnut."
"Serem ci ja tvoju žumpu, po včerejšku ca nescem any vydzet," pleščil starostovi po hube a Magde vynadal do slepek. Vtedy Luda pomaly z motyku kráčala domo a zastavila pri jarku pred domem.
"Jakú ci pleščím z motyku po krku. tahaj z teho jarku!" zvrískla na Ruda. A to už vidzela zaparkuvaný starostof žigulák, pred jejich domem. Rozhodným krokem vešla do domu. Ked vydzela starostu jak chnápe Fera a Magdu jak nanho húka, neváhala any chvílu a česla s tú motyku Magdušu po kolene. Magda zhúkla a pleskla na zem, až to tak zadunelo.
Z nenazdajky vbehla do domu Lojzka s tým, že Fero má v šenku strašnú sekeru. Vtedy starostu osvícilo, prestal bit Fera a takto ho začal prehovárat.
"Ferku, Ferku, zabudneme na hríchy, ked mi vytáhneš žumpu, zaplacím Lojzke tých tristodvacatpet korún aj tricat halírof, šak sa nejak dohodneme."
Fero dlho neváhal a poslal ho do rici, no potom aj jeho osvícilo. Tapli si a Fero vytáhel slivovicu z pred dvoch rokú, kerú už skoro celú spolu s Ludu vyslopali.
Fero večer po šichte, odparkuval traktor s fekálem pred šenkem a ze starostem išli zapit sobotu jak sa patrí. Fero objednal to čo dycky - pivo a dve borovičky na hlavu. Ich ženy sa uzmíruvali už dávno pred nyma a vyzírali jak dve svaté ze dzedzinu. Tu už im Fero scel vysvacit žalúdky, ale ked vidzel pohárky na stole, mal už v hlave iné myšlenky. V tem sa ve dverách objavili tri štvrtyny celej dzedziny a starosta ze ženu sa nestačili dzivit. Lojzka mala roboty vyše hlavy, ale za pol hodziny už šecy spívali Ave Maria. Ked sa starosta dozvedzel, že pán farár nedošel na sobotnajšú omšu, any na fare ho neny, nestačil sa dzivit po druhý raz. Ale nykemu to nevadzilo, any Gustovi s Julem, Mariánem a any nemej Jolane, kerá s nyma spívala do noty. V celej dzedzine sa ozíval spef ze šenku, ale kedže nygdo nebol doma, nykemu to nevadzilo.
Dokonca any pánovi farárovi, kerý sa knýsal v slabom vetríku na štranku, visác ze slifky na kopci za dzedzinu. Teraz už pán farár nemosá vydzet ty staré slasci na dzedzine, v kerej kedysy rozsýval to, čo sa nygdy neurodzilo.



Jakub & Martin


Poznámka: Táto poviedka vznikla v Belianskych Tatrách počas lyžovačky. Po večeroch sme sa trocha s Jakubom nudili.

Comments

Popular posts from this blog

Yamaha S08 - sticky keys repair

My keyboard Yamaha S08  suffered from several "sticky keys" disease already a year, perhaps more. That saying, I am pretty bad piano player. However, I like to have my devices fully functional for any cases. I have found a very helpful guide , but with no photos. I made some for better visualization of the repair. First, I unfastened all screws from both sides: Second, I unfastened all screws from a wooden base plate which were holding the part with electronics. Then I unfastened the golden screws holding the whole keyboard to the wood. The keyboard was now accessible from both sides. The last step is described in the following video. It was just removing the sticky keys and reinserting them without a metal spring coming inside. The end of the metal spring has been left outside of the key: So far it works well!

Windows 7 RC Ultimate on HP Compaq nx6110

I have never tried Vista on my laptop, because it is well suited for WinXP and I don't like Vista. But what if you can download the new Win 7 RC for free? I'm using Windows XP since I have bought my old laptop HP Compaq nx6110 (1,4 Ghz Celeron M, 768 MB RAM). WinXP runs on this laptop really fast and smoothly, but I have turned every "eyecandy" off and it looks like old Win95 now. But I like this neutral look. Last week I was closed in my room for two days installing and trying different Linux distributions. After this time I ended with Arch Linux installed on my hard drive - system was stable and either WiFi worked well. Then I realized, that I have spent so much time and done nothing useful. So I decided to work with WinXP and don't bother with other OS (like 2 weeks with Mac OS X a month ago). But NO. Incidentally I got to this website and started immediately download the iso image. The download process ran in Java and I had download speed about 800 KB/s, tha

Our Wedding

“When you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible.”  When Harry Met Sally... (1989) In the midst of a global pandemic, when the future was so uncertain, we knew that it wouldn’t be a traditional wedding.  Our wedding planning all started months ago in our small Upper West Side studio apartment. We began planning our wedding together the day after we got engaged (but if you know anything about Mia, you would know that she had really been planning her wedding day since she was a little girl). Without all the answers and with a lot of moments of “wait..., what!?”, we began planning the day that would mark the beginning of our lives together. And like in the movie quote, we both agreed that we wanted that day to start as soon as possible, before the situation with COVID-19 in New York, and in the world, got worse. Truth be told, the process was anything other than what we expected wedding planning would look